18 kwietnia 2024

Chleb świętej Agaty

W niedzielę po każdej Mszy św. święcimy chleb św. Agaty.

W niedzielę 5 lutego w kalendarzu wspominamy św. Agatę W tym dniu w kościele błogosławi się chleb, sól, wodę, które mają zapobiegać pożarom zapewniając pomyślność domu. Po każdej Mszy św. nastąpi obrzęd poświęcenia chleba, który będzie można zabrać do domu.

Na świętą Agatę święci się chleb. Ponadto sól i wodę. Wspominana 5 lutego młoda chrześcijanka urodziła się w Katanii, u stóp Etny na Sycylii. Podała czarną polewkę namiestnikowi wyspy Kwincjanowi, gdyż ów był poganinem, ona zaś przyrzekła wierność Chrystusowi. Niedoszły mąż, w akcie zemsty, doniósł na nią, że wyznaje chrześcijaństwo, co wówczas karane było śmiercią. Agatę torturowano. Wyrwano jej piersi – dlatego pokazuje się ją, jak w ręku trzyma tackę z biustem. Następnie rzucono ją na rozżarzone węgle i upieczono żywcem – tak jak chleb. Święci się go dziś na tę pamiątkę, by chroniło od ognia. To dlatego, że rok po męczeństwie Agaty wybuchła Etna, a płynny ogień lawy, który miał spalić miasto, zatrzymał się na nagrobku męczennicy.